På släktgården Renardsfält utanför Munka-Ljungby i Skåne föder vi upp nötkreatur.
Vårt mål är att föda upp djur som producerar kött av en mycket hög kvalitet samtidigt som de är ekonomiskt lönsamma, lätthanterliga och kan födas upp på ett sätt som är bra för miljön. I vårt avelsprojekt korsar vi därför de japanska nötkreatursraserna röd och svart wagyu med europeiska raser (huvudsakligen Angus) för att uppnå detta.
“När Nina och John Andersson på Renardsfält i Munka-Ljungby skulle lägga om ifrån ungnöt till dikor så letade de efter den ras som uppfyllde de kriterierna som de ville ha för att bedriva sin produktion”
Se intervjun i Lantbruksnytt 21-12-21.Svenskt nötkött är lokalproducerat, föds upp med världens högsta krav på djuromsorg och utan onödig antibiotika eller hormoner, har lägre klimatpåverkan än utländskt nötkött samt bidrar till att bevara den biologiska mångfalden i våra betesmarker och vår självförsörjning.
Med vårt avelsprojekt vill vi visa att svenskt kött även kan bli godast i världen.
Wagyu = japansk köttboskap
Ko-llega i Nötkött 5/2021 om vår förstfödda korsningskalv Renardsfälts Kirk.